Thursday 30 March 2017

LISTENING: Μα, γιατί δεν καταλαβαίνω;! 5 ΛΥΣΕΙΣ + extra tips!!

LISTENING: Μα γιατί δεν καταλαβαίνω;! 5 Λόγοι που δυσκολεύεσαι στο listening και οι 5 ΛΥΣΕΙΣ!!  Χρήσιμες ασκήσεις για να βελτιωθείς στα Αγγλικά!!


#1 Μήπως σου λείπει λεξιλόγιο;
Δεν είναι απίθανο να μην καταλαβαίνεις τις ακουστικές εξετάσεις επειδή απλά το επίπεδο σου, όσο αφορά το λεξιλόγιο, δεν συμβαδίζει με αυτό που ακούς.

#1 ΛΥΣΗ: Άκουσε πολλές φορές τα ίδια ακουστικά κείμενα και σημείωσε άγνωστες λέξεις και φράσεις, ή και σημεία που χάνεις εντελώς το νόημα. Μάθε τα και ξαναδοκίμασε. Έτσι θα καταλάβεις εάν το πρόβλημα ήταν οι άγνωστες λέξεις και πρέπει να διαβάσεις απλά πολύ περισσότερο, ή αν ακόμη δεν καταλαβαίνεις, πρέπει να αναζητήσεις αιτία και λύση παρακάτω!

 
*Extra tip!! Δες το βίντεο και μάθε πώς να συγκρατείς λεξιλόγιο στα Αγγλικά!!Αγγλικά: Πώς να θυμάσαι Λεξιλόγιο!! Συμβουλές 100%Επιτυχία!!



#2 Μήπως σε μπερδεύει η προφορά; 
Επίσης πολύ συχνό πρόβλημα. Ανάλογα με την εξέταση στην οποία διαγωνίζεσαι η προφορά των ομιλητών διαφέρει έντονα. Όχι μόνο η προφορά των λέξεων αλλά και ο τονισμός των προτάσεων ως σύνολο, ο ρυθμός του λόγου μπορούν να αποσυντονίσουν εντελώς.

Όχι μόνο αμερικάνικη και βρετανική προφορά διαφέρουν, αλλά και αυτή των Ινδών ή ακόμη και των της Άπω Ανατολής είναι αρχικά ακαταλαβίστικες. Οι ιδιομορφίες είναι μεγάλες. Σχετικά με την αμερικάνικη και βρετανική προφορά, δε, οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή είναι εντονότατες και στο πρώτο άκουσμα εμποδίζουν την κατανόηση.

#2 ΛΥΣΗ: Εξασκήσου με διάφορες προφορές. Δοκίμασε βίντεο ή audio files από διάφορους ομιλητές. Μαύροι, λευκοί, ευρωπαίοι κλπ. Διάλεξε μόνο θέματα που σε ενδιαφέρουν και βατό επίπεδο λεξιλογίου, ώστε να έχεις κίνητρο.









#3 Μήπως δεν γνωρίζεις καθόλου το θέμα;
Εάν ακούς μια ραδιοφωνική εκπομπή, για παράδειγμα, σχετικά με ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζεις καθόλου, ούτε στα Ελληνικά, τότε είναι μάλλον αδύνατο να καταλάβεις. Έννοιες και όροι για τους οποίους δεν έχουμε πολυεπίπεδη λεξιλογική αναπαράσταση στην μητρική μας γλώσσα είναι αδύνατο να κατανοήσουμε και να συγκρατήσουμε στην ξένη γλώσσα.

#3 ΛΥΣΗ: Διάβαζε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και φρόντιζε την ενημέρωση σου, στα Ελληνικά! 

*Extra tip!! Τσέκαρε αυτά τα άρθρα: 4 Βήματα Επιτυχίας: Proficiency


#4 Μήπως μιλάνε πολύ γρήγορα;
Αν σου συμβαίνει, να ξέρεις, είναι λογικό. Και οι Έλληνες μιλάμε γρήγορα, αλλά στην ξένη γλώσσα είναι αλλιώς. Για να το συνηθίσεις θα πρέπει να έρθεις σε πολύ επαφή με το είδος των ακουσμάτων που δεν καταλαβαίνεις και ο ρυθμός κατανόησης θα αυξηθεί με τον καιρό.

#4 ΛΥΣΗ: Δοκίμασε την άσκηση Shadowing. Λοιπόν, παίρνεις ένα βίντεο που σε ενδιαφέρει πολύ και είναι στα Αγγλικά. Το ακούς μια φορά για να ξέρεις τί σε περιμένει. Μετά προσπαθείς να επαναλαμβάνεις αυτό που λέει ο ομιλητής, ακριβώς μετά την στιγμή που το λέει. Σαν να είσαι διερμηνέας σε live, μόνο που δεν μεταφράζεις, απλά επαναλαμβάνεις. 

Αυτό σε βοηθά μετά από ένα διάστημα εξάσκησης να συνηθίσεις τον ρυθμό της Αγγλικής, να γίνεις πιο γρήγορος/η και προωθείται η ευγλωττία σου!

Don't miss brand new video about THE SPEAKING MODULE on youtube: check it out!!

#5 Μήπως προσέχεις αλλά δεν ακούς;
Όποια εξέταση και να δίνεις, έχεις μπροστά σου τις ασκήσεις που θα χρειαστεί να απαντήσεις μετά. Μην ακούς γενικά τί θα ειπωθεί αλλά ψάξε τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, προσπερνώντας άγνωστες λέξεις ή πληροφορίες που δεν σου χρειάζονται. Είτε βλέπεις εικόνες, είτε έχεις ερωτήσεις να διαλέξεις, ή κείμενο με κενά, μπορείς να καταλάβεις τί πρέπει να ακούσεις.

#5 ΛΥΣΗ: Γίνε ξεφτέρι στο multitasking. Για να σκορέρεις ψηλά στο listening πρέπει να διαβάζεις μέσα, να ακούς ταυτόχρονα και να γράφεις απαντήσεις ή σημειώσεις. Δεν υπάρχουν πολλά τρικς εδώ, δουλειά,δουλειά, δουλειά!

Για να μην χάνεις άρθρο και να παίρνεις αμέσως ειδοποίηση για όλες τις νέες συμβουλές: κάνε subscribe στο youtube στην Αρχική Σελίδα. Ακολούθησε στο Google+ για να μην χάνεις τις ανανεώσεις των συλλογών!  
της Μελπομένης Κ.Ιωαννίδου

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!