Tuesday 14 February 2017

Παιδί&Μνήμη! 4Βήματα να θυμάται το μάθημα!!

Παιδί & Μνήμη! Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί να αποστηθίσει και να θυμάται εύκολα; Επιστήμονες απαντούν με τέσσερα απλά βήματα για να θυμάται το παιδί το μάθημα και μετά το σχόλασμα!!


Το πρώτο βασικό στοιχείο ώστε κάθε άνθρωπος να αποστηθίσει αποτελεσματικά νέα γνώση και να την "αποθηκεύσει" στην μακροχρόνια μνήμη, είναι να διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στην οποία να σχετίσει τα νέα δεδομένα. Έτσι, κατά Piaget, το υπάρχον σχήμα θα συμμορφωθεί στα νέα δεδομένα.Τί γίνεται όμως με τα μικρά παιδιά που δεν έχεουν πολλές εμπειρίες και οι νέες πληροφορίες είναι εντελώς ασύνδετες;

Οι αναπτυξιολόγοι που μελετούν την μνήμη των παιδιών ανέδειξαν πως η μνήμη τους βελτιώνεται όταν οι γονείς χρησιμοποιούν μια 
πρακτική επεξεργασίας (επεξήγησης και ανάλυσης). Αυτό είναι ένα είδος συνομιλίας με το παιδί για την νέα πληροφορία. Με αυτά τα βήματα ενισχύεται η ανάμνηση του παιδιού στη συζήτηση και στην πληροφορία καθ'αυτή. Άρα έτσι θα συζητάμε το μάθημα, στο σπίτι:

Βήμα 1ο:
Ευθείες ερωτήσεις (Τί συμβαίνει; Ποιός είναι αυτός; Πού πήγε;)

Βήμα 2ο:
Συνειρμούς που συχετίζουν προγενέστερη γνώση με την νέα πληροφορία. (Στην Ιθάκη ήθελε να πάει, θυμάσαι που την βλέπαμε στην τηλεόραση την Ιθάκη με την γιαγιά;)

Βήμα 3ο:
Ακολουθίες Δηλαδή συζητήσεις για πλευρές των γεγονότων που ενδιαφέρουν τα παιδιά. (Π.χ. Στην αριθμητική: Εσύ έχεις τρία αυτοκινητάκια και ένα που ζήτησες από τον μπαμπά για τα γενέθλια σου;)

Βήμα 4ο:
Θετική αξιολόγηση. Έπαινος που επιβραβεύει το παιδί για την συμμετοχή σε αυτή την αλληλεπίδραση. (Ωραία, τα μάθαμε! Να μας τα ξαναπείς μια φορά που τα ξέρεις;)

Για να μην χάνεις άρθρο και να παίρνεις αμέως ειδοποίηση για όλες τις νέες συμβουλές κάνε subscribe στο youtube στην Αρχική Σελίδα. Ακολούθησε στο Google+ για να μην χάνεις τις ανανεώσεις των συλλογών! Μετά συνέχισε να διαβάζεις: 
Μάθε πώς θα κάνεις παιδιά με έφεση στις ξένες γλώσσες εδώ ή τί να κάνεις όταν σου λένε πως το παιδί  σου δεν παίρνει τα Αγγλλικά, εδώ


της Μελπομένης Κ. Ιωαννίδου

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!