Friday 10 February 2017

Αγγλικά & προσχολική ηλικία: 5 Τρόποι DIY για έφεση στις ξένες γλώσσες!

Μαμά: δεν πρέπει να ξέρεις καλά αγγλικά! Είναι, όμως στο χέρι σου να έχουν τα παιδιά σου έφεση στις ξένες γλώσσες. Τί πρέπει να κάνεις απο την προσχολική ηλικία ώστε το παιδί σου να μαθαίνει αγγλικά με κέφι και χωρίς ταλαιπωρία. Πώς θα δώσεις τα εφόδια για επιτυχία σε εξετάσεις lower, proficiency, και καλή προφορά!




Για να καλλιεργήσουμε τη θετική στάση του παιδιού μας προς την ξένη γλώσσα πρέπει να παρέχουμε πολλές επικοινωνιακές καταστάσεις σε αυτήν και κατάλληλο περιβάλλον για βιωματική μάθηση. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύπλοκα και σχεδόν ανέφικτα στην βιασύνη της καθημεριότητας. Ιδού 5 πρακτικοί τρόποι ,για κάθε σπίτι:

#1 εκπαιδευτικά τραγούδια στα αγγλικά !!!!Όχι το A,B,C!!!!
Γιατί βοηθάει: Όσα πιο πολλά ακούσματα έχει το παιδί, τόσο πιο καλά είναι. Τα εκπαιδευτικά τραγούδια στα αγγλικά που εύκολα βρίσκονται στο ίντερνετ είναι μια καλή λύση για την προσχολική ηλικία. Έχουν ελκυστικά χρώματα και ταιριαστά ηχητικά εφέ, ώστε το παιδί να συνδέει το άκουσμα της λέξης, την ορθογραφία της, και τον σχετικό ήχο που βοηθά το παιδί να την καταχωρήσει στο νοητικό του λεξικό. 
Πώς λειτουργεί: cow + εικονίτσα +  ήχος "μοοουυυ" , η λέξη καταχωρείται εγκεφαλικά μαζί με την λέξη αγελάδα, χωρίς το παιδί να την διαβάζει. Για αυτόν τον λόγο !!!!Όχι το A,B,C!!!! Δεν βοηθαέι πραγματικά και η εκμάθηση γραμμάτων στα αγγλικά μόνο μπερδεύει, το ίδιο και στα γαλλικά, για παράδειγμα. Επιλέξτε τραγουδάκια με ολόκληρες λέξεις ή φράσεις.
Γιατί αρέσει στο παιδί: Η μουσική έχει μονότονο, επαναλαμβανόμενο τέμπο που "κολλάει" στο παιδί , λόγω του φαινομένου της τάσης επανάληψης που είναι χαρακτηριστική αυτής της αναπτυξιακής ηλικίας.

#2 εικονογραφημένα βιβλία στα αγγλικά
Το ζητούμενο είναι βιβλία που μπορεί μόνο του να περιεργάζεται το παιδί. Μαλακά βιβλία με λίγο περιεχόμενο, μεγάλες εικόνες και μια λέξη - λεζάντα ανά σελίδα.
Γιατί βοηθάει: Το παιδί εξοικειώνεται από μικρό με το βιβλίο ως ευχάριστη εμπειρία, άρα καλλιεργείται η θετική προδιάθεση του.
Πώς λειτουργεί: Ο εγκέφαλος δημιουργεί εικονική αναπαράσταση της εικόνας μαζί με την γραμμένη λέξη. Υποσυνείδητη μάθηση.
Γιατί αρέσει στο παιδί: Το παιδί της προσχολικής ηλικίας παίζει με τον εαυτό του, ακόμη και αν άλλος είναι δίπλα του και προσπαθεί να διαδράσει μαζί του. Αν το βιβλίο δεν είναι μονίμως στο πάτωμα, αλλά εμφανίζεται ως λύση στην γκρίνια/βαρεμάρα θα αρέσει.

#3 bedtime story ΣΩΣΤΑ
Είπαμε δεν πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να ξέρουν καλά την ξένη γλώσσα. Ένα παραμύθι με πολύ εικόνα και σύντομες λεζάντες αρκεί πλήρως.
Γιατί βοηθάει: Το παιδί κάνει την εμπειρία του τονισμού και του ρυθμού της Αγγλικής. Η αντιπαραβολή με τον ήχο της οικείας ελληνικής είναι τεράστια για το παιδί. 
Πώς λειτουργεί: Κάντε το ΣΩΣΤΑ: Ο γονιός καθιστός στο κρεβάτι με το παιδί στην αγγαλιά του, κρατάει το βιβλίο ανοιχτό μπροστά στο παιδί. Το παιδί πρέπει να συμμετέχει και να συντονίζει την ανάγνωση του γονιού με την αλλαγή τηε σελίδας ή και δείχνοντας με το δάχτυλο εκεί που νομίζει πως ο γονιός διαβάζει... Ώσπου να αποκοιμηθεί :)
Γιατί αρέσει στο παιδί: Το άκουσμα των αγγλικών συνδιάζεται με την γλυκιά εμπειρία του νανουρίσματος και την ενδυνάμωση του δεσμού παιδιού και γονιού. 

#4 DIY Memory flash cards
Υπάρχει και σε ελληνικά παιχιδάδικα το παιχνίδι "Μνήμη" . 
Γιατί βοηθάει: Ενισχύει την μνήμη ανεξαρτήτως γλώσσας. Είναι διαδραστικό και το παιδί δεν καταλαβαίνει ότι μαθαίνει.
Πώς λειτουργεί: Μαμά DIY: φτιάξε μόνη σου τις κάρτες από χαρτόνι. Φτιάξε τις μεγάλες. Κάθε κάρτα όσο ένα πλακάκι του μπάνιου σου. Ζωγραφίστε τις εικόνες και γράψε από κάτω την λέξη, με μεγάλα γράμματα. Θυμίσου θέλεις δύο από κάθε εικόνα-λεζάντα. Παίξτε στον κήπο ή στο σαλόνι, όπου έχει χώρο.
!!Προσοχή!! Ο γονιός που παίζει προφέρει την λέξη κάθε φορά που μια κάρτα γυρνάει και παροτρύνει το παιδί να κάνει το ίδιο. Πολύ πιο σύντομα θα τις προφέρει από μνήμης!
Γιατί αρέσει στο παιδί: Γελά, ευχαριστιέται και συνδιάζει την νοητική λειτουργία με την κίνηση που οξυγονώνει τον εγκέφαλο και παράγει ενδορφίνη, την ορμόνη της χαράς. 

#5 Καλά ελληνικά! 
Γιατί βοηθάει: Όσο πιο μεγάλη ευγλωττία έχει το παιδί στην μητρική γλώσσα, τόσο πιο "ανοιχτό" είναι σε άλλες γλωσσικές κουλτούρες. Η γραμματική, η μορφολογία και η σύνταξη μιας γλώσσας είναι ένα νοητικό σύστημα στον εγκέφαλο του χρήστη. Όσο πιο καλά εδραιώνεται αυτό , τόσο πιο έφορο το έδαφος για ανάπτυξη της γλωσσικής νοημοσύνης.
Πώς λειτουργεί:  Βιβλία, γλωσσικά εκπαιδευτικά παιχνίδια και πολύ συζήτηση με το παιδί σας στα ελληνικά! Καλλιεργούμε ενδιαφέρον για την γραπτή και προφορική επικοινωνία.
Γιατί αρέσει στο παιδί: Είναι ευεργετικό για τα μικρά παιδιά να μπορούν να εκφράσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση με κοινωνικά κατανοητό και αποδεκτό τρόπο. Δεν είναι εύκολο σε αυτές τις ηλικίες, αλλά όταν καλλιεργείται συστηματικά ανοίγει διόδους επικοινωνίας και ενισχύει την αυτοπραγμάτωση του παιδιού.


Περισσότερα άρθρα για τα παιδιά και την επιτυχία στα αγγλικά εδώ .
Πώς να ενισχύσεις την μνήμη των παιδιών σου; Διάβασε το άρθρο.
Δες την Μελπομένη Στο πρώτο θρανίο! youtube! 
της Μελπομένης Κ.Ιωαννίδου

No comments:

Post a Comment

Ρώτησε τη Μελπομένη και μοιράσου την εμπειρία σου!